Jeps - jeg er tiltalt. Se paragrafferne og yderligere info nedenfor

Sådan gik tiltale-dagen minut for minut i Casa Kopping – og lidt om Aller Medias pludselige indrømmelser

retssal

Wow – what a day!

Her gik rygterne ellers lige på, at der først ville komme et anklageskrift til august, og så landede det minsandten mod forventning i formiddags – helt ud af det blå.

Jeg var lusket ind i sengen for at tage en times tid mere på øjet, efter at jeg havde givet ungerne morgenmad, men som et grumt flashback til den dag, jeg blev anholdt onsdag den 12. maj 2014, hvor jeg havde foretaget samme manøvre og blev vækket af politiet midt i skønhedssøvnen, blev stilheden pludselig brudt.

Min telefon var åbenbart røget på lydløs, og da min datter kom ind for at sige hej til mig, så hun, at min telefon blinkede. Det var TV2, der orienterede mig om, at der var kommet et anklageskrift. Og hvad skuede mit øje? 10 ubesvarede opkald, 10 mails og 15 sms. På én time!

Fra det øjeblik indledte jeg en kaotisk dag. Det er ret stressende og mentalt krævende at håndtere stort set samtlige store medier i Danmark og utallige forespørgsler om kommentarer og interviews, mens jeg samtidig som singlefar skulle være en god forælder for tre unger i sommerferie-mode. På dette tidlige tidspunkt i processen var det endda kommentarer, jeg ikke kunne give, da jeg knap nok selv havde fået læst anklageskriftet i gennem endnu. Det lå på en mail fra min advokat, erfarede jeg, og fra det øjeblik jeg begyndte at nærstudere det, kimede telefonen atter i ét væk, så jeg ikke fik et øjebliks fred til at danne mig det forkromede overblik.

Jeg valgte at stille op til TV-interview til DR1 og TV2, ligesom jeg snakkede med enkelte journalister i telefonen. De øvrige forespørgsler på sms og mail blev besvaret med et ”kig på min blog”, hvor jeg løftede sløret for hvilke paragraffer, jeg var tiltalt efter. Det kan ses på læsertallet i dag, skal jeg hilse og sige.

I morgen tidlig gælder det Radio 24syv’s morgenprogram, og på fredag indtager jeg studiet samme sted i ”Det, vi taler om”. Ellers håber jeg, at jeg kan få en nogenlunde rolig uge med mine børn og jobsøgning.

Selskabsretsligt ansvar

Allerede fra formiddagen gik rygterne på, at Aller Media ville erklære sig ”skyldige” som juridisk person og selskab og indgå i en tilståelsessag, hvor de håber at slippe med en bøde for deres del i skandalen. Det blev hurtigt bekræftet i en pressemeddelelse og siden – i løbet af dagen – TV-interviews med administrerende direktør hos Aller, Pål Thore Krosby.

Som jeg også har udtalt til enkelte journalister, så mener jeg, at det er skuffende. Det føles som en slags kniv i hjertet. For selv om jeg hele tiden har følt, at jeg meget hurtigt var persona non grata på Aller Media og blev fyret på baggrund af nogle sigtelser og ubekræftede rygter fra en nøgleroman – ikke en dom eller tiltaler – så troede jeg, at Aller Media ville være lidt mere opbakkende i forhold til de tidligere medarbejdere, man i sin tid satte til at agere tys tys-soldater i ugebladets navn.

Nu påtager de sig skyld – fair nok. Men det kommer for sent. Nu har de kniven for struben, fordi der falder tiltaler mod dem, og SÅ sker det. Hvorfor påtog de sig ikke ansvar som firma og forsøgte at lette presset lidt mod deres ansatte/tidligere ansatte, da skandalen begyndte?

De kunne dengang ikke hurtigt nok lægge afstand og holde sagen ud i strakt arm – bl.a. med et skalkeskjul af en intern undersøgelse – og de har aldrig haft vores ryg eller påtaget sig et ansvar for, at de i sin tid ønskede et “kompromisløst blad”, som fandt dets niche i markedet ved at være frække, gå til kanten og nogle gange træde ud over den – med topledelsens opbakning. Da først metoder, som blev benyttet for at udfylde dén rolle, kom frem i lyset, stak man halen mellem benene og gik i kloster.

Nu har piben pludselig fået en anden lyd, og man indrømmer altså, at der foregik ulovligheder. Ironisk nok er ej heller denne manøvre særligt opbakkende. Det gavner ikke os, som fortsat bedyrer vores uskyld. Nu kan anklagemyndigheden under en kommende retssag jo til enhver tid henvise til Aller Medias tilståelse og sige: ”Jamen, arbejdsgiveren HAR jo indrømmet, at det der foregik, var ulovligt”.

Jeg er i øvrigt helt på linje med Kim Henningsen, når han siger, at “han undres såre over, at Aller Medias topchef, Pål Thore Krosby, i medierne har taget afstand fra “ulovligheder begået på SE og HØR”. Hvilke ulovligheder? Det er jo netop dét, domstolene skal tage stilling til”.

Bondesen tilstår

En anden indrømmelse kommer fra tidligere nyhedschef Lise Bondesen, som angiveligt også vil være del af et retsmøde og tilståelsessag på fredag i Glostrup. Hende forstår jeg udmærket. Hun har landet et drømmejob som chefredaktør på Avisen.dk, og med en arbejdsgiver, der bakker hende op og ikke har i sinde at fyre hende på baggrund af tiltaler og retssag, så er det helt naturligt, at hun gerne vil have løjerne overstået så hurtigt som muligt, så hun kan koncentrere sig om sit nye arbejde.

Jeg er dog ikke enig med hende. Jeg kan ikke tilstå det samme som hende, men hun skal ikke lægges det til last. Hun har nok sine grunde.

Alligevel bryder jeg mig ikke om det retsmøde, der kommer på fredag med hende og Aller Media som deltagere. Dette retsmøde og dommen i den forbindelse kan komme til at danne præcedens for den lange retssag til september, og der kan komme ting frem, som kan blive brugt imod os, som ikke ønsker en tilståelsessag. Ja, måske vil anklagemyndigheden endda forsøge at bruge Lise som vidne senere hen.

Jeg synes i øvrigt også, det er meget forhastet at holde retsmøde allerede på fredag under en uge efter anklageskriftets offentliggørelse. Især her i industriferien hvor de fleste advokater er væk fra kontoret – min egen inklusive. Det er som om, det hele lige pludselig skal hastes i gennem, hvilket kan føles lidt ironisk, når anklageskriftet var næsten et år undervejs efter endt efterforskning.

Jeg har endnu ikke overblik over, hvordan samarbejdet mellem min advokat og jeg bliver vedrørende vores forsvar. Det skal vi tale om i de nærmeste dage. Jeg stoler fortsat blindt på, at vi kan forberede et godt forsvar, der skal godtgøre, at jeg ikke bør dømmes ud fra de paragraffer, jeg nu er tiltalt efter.  Det går vi efter. Så må tiden vise, hvordan det hele ender.

Indtil videre vil jeg puste ud efter en dag, jeg ikke lige glemmer foreløbig …

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Jeps - jeg er tiltalt. Se paragrafferne og yderligere info nedenfor