Qvortrups forklaring, min respekt for Henningsen og twisten om Ingdals afhøring

Flashback til SE og HØR-fortiden, pludseligt fraværende live-reportere og Ken B’s “video-bombing”

retten i glostrup

Det har været en “stille” dag i retten i Glostrup, men derfor skal I da ikke snydes for endnu et blogindlæg – denne blandt andet med en ny video, der er den anden i rækken fra mig her under retssagen.

Jeg har lovet at tage folk med ind bag kulisserne, men det er altså svært at lave ”backstage”-videoer, når man ikke må filme i retsbygningen og i særdeleshed retslokale F4, hvor tingene foregår. Jeg forsøger dog så godt, jeg kan at beskrive, hvordan sådan en retsdag foregår – lige fra jeg står op, til jeg kører hjem igen fra Vestegnen til dejlige Amager.

Ukendt land for vidnerne

Når jeg siger ”stille dag”, så skyldes det især det noget amputerede pressekorps. Det var tydeligt at mærke, at afhøringerne af SE og HØR-sagens nøglepersoner nu er afsluttet – minus tys tys-kilden. Der var mange stole ledige på pressepladserne i dag. Forklaringerne fra “hovedpersonerne” er afgivet, og nu kommer man så til de mindre “spillere”, som i nogle få tilfælde endda slet ikke har været netop det – spillere. De er nok knap så interessante for TV-holdene og de øvrige journalister at interviewe, og deres forklaringer er selvsagt ikke så detaljerede som ditto fra de tiltalte.

I dag gjaldt det således de første fem personer ud af en lang række vidner, anklagemyndigheden har indkaldt, og det var altså åbenlyst ikke noget, der havde journalisternes interesse sådan rent interview-mæssigt. TV-vognene fra DR og TV 2 var væk ude på p-pladsen, hvor de ellers har været hermetisk parkeret siden dag 1 lige fra den årle morgenstund, men reporterne ved nok godt, at det kan være svært at få personer, der ”bare skal vidne”, til at stille sig op foran kameraet.

Jeg fornemmede, at flere af vidnerne var rystende nervøse, da de ankom, men det er sgu da klart. Det her er ukendt land for alle i den retssal – især dem. Med det in mente ville alle vidnerne nok helst bare ankomme og afgive forklaring i ro og mag uden pressefolk omkring sig og dernæst fredsommeligt smutte hjem i en fart uden at gøre væsen af sig.

I dette tilfælde var der tale om en række tidligere eller nuværende SE og HØR-ansatte, som skulle fortælle om deres viden, men som formentlig ønskede at gøre alt for ikke at vække opsigt og blive kædet sammen med tys tys-cirkusset i medierne.

Fire ud af de fem – herunder to fotografer og to journalister – skulle blandt andet fortælle om en række ture til udlandet, de havde været på, der delvist var baseret på tys tys-tip. Det blev dog også understreget, at ingen af de beskrevne rejser udmøntede sig i artikler, der blev til på baggrund af kreditkort-informationer alene.

Det stemmer godt overens med det, jeg hele tiden har udtalt, selv om det selvfølgelig ikke er nogen undskyldning, nemlig at tys tys-kilden oftest kun var med til at guide ugebladets udsendte i den rigtige retning. Resten – det, jeg kalder ”rugbrødsarbejdet” – lavede man selv via research, snusfornuft, journalistisk tæft, held og flid.

Don’t hate the player

Det femte vidne, som stoppede på SE og HØR ultimo 2008 og dermed nærmest ikke var ansat i tys tys-perioden, var mest indkaldt for at berette om sladderkulturen og de generelle arbejdsgange i tiden under Henrik Qvortrup. Her var det formentlig anklagemyndighedens håb, at han ville fortælle om den – efter deres mening – stygge, onde Qvortrup og hans kontroversielle stil.

Det lykkedes kun delvist. Journalisten havde godt nok sagt op dengang i ren og skær journalistisk frustration, fordi han ikke kunne få nogen kendte i tale på grund af disses eskalerende had mod ugebladet, men til gengæld fortalte han som modvægt, at han ”rigtig godt kunne og kan lide Henrik Qvortrup, og at han havde et særdeles godt forhold til sin chef”. Det var således stilen og ikke manden bag selvsamme, han med sin opsigelse søgte væk fra.

Don’t hate the player – hate the game.

PET og NETS informeret

Et af vidnerne blev ligeledes udfrittet omkring, hvordan han i 2012 og 2013 havde advaret henholdsvis PET og NETS om sin mistanke om anvendte kreditkort-metoder på SE og HØR, men ingen af parterne havde set nogen grund til at gå videre med sagen efter lidt intern research, undersøgelser og betænkningstid.

Det har været bragt op enkelte gange i visse medier, men jeg synes godt nok ikke, at det har fået nok omtale, at man “negligerede” sagen dengang hos de to instanser. Jeg mener jo fortsat at det, vi gjorde på SE og HØR, ikke var ulovligt, men derfor burde man nok alligevel have taget vidnets henvendelser mere alvorligt, end man gjorde, når der kom meldinger om oplysninger, der blev videregivet.

I særdeleshed NETS må have røde ører. De undersøgte tilsyneladende egne systemer dengang uden at finde noget som helst, der fik de interne alarmklokker til at ringe, men da sagen rullede i 2014, og man siden foretog nogle lignende undersøgelser, var der pludselig masser af ”usædvanlige adfærdsmønstre” at spore. Hvorfor var de ikke spottet i første omgang?

Live-blogs på pause

Det måske allermest opsigtsvækkende i dag var, at der pludselig ikke var nogen live-reportere til stede. Det så jeg, at flere brokkede sig over på Facebook. Folk, som efterhånden har vænnet sig til, at de kan følge retssagen dag for dag på internettet i skriftform.

Jeg skrev forleden et blogindlæg, hvor jeg kritiserede disse live-blogs og reporterne bag dem for at begå for mange fejl undervejs i skriveprocessen. Grove fejl til tider. Det opdagede TV 2 News, og i går aftes var jeg således inviteret ind i programmet ”Digital dagsorden” for at tale om problemet. Om det var derfor, at samtlige fem til seks live-blogs i dag pludselig var sat på standby, skal jeg lade være usagt. Måske. Måske ikke.

Måske handlede det i virkeligheden bare om, at der som tidligere nævnt ikke længere skal afhøres ”kendisser” eller offentligt kendte personer. Ja, måske har man på de respektive medier endda et princip om, at man ikke ønsker at videregive informationer, som sagesløse vidner afgiver i retten. De er jo ikke tiltalt som os andre og bør som minimum ikke “belastes” ved navns nævnelse.

Krammer med Bondesen

Nu går der en uge, inden retssagen fortsætter på næste torsdag. Her bliver det mere spændende, og jeg forventer, at pressepladserne atter vil være fyldt op ved den lejlighed, når blandt andet Kim Bretov (den tidligere redaktionschef) samt forhenværende nyhedschef Lise Bondesen skal i vidneskranken. De er de to, der den 25. august fik en dom på seks måneders betinget fængsel samt 120 timers samfundstjeneste i en tilståelsessag.

Bondesen stødte jeg i øvrigt tilfældigt på i går ved Valby Bakke, da jeg skulle ud og spise running sushi med min ældste datter. Det var længe siden, jeg havde set Lise, og jeg fik derfor givet den søde rødtop en stor gensynskrammer.

Lise kan jeg godt lide …

 

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Qvortrups forklaring, min respekt for Henningsen og twisten om Ingdals afhøring